Activiteiten

Culinair

Le Petrarque
Le Petrarque

Algemeen

Eten in Frankrijk is meer dan alleen de maag vullen. Daar zijn boeken over vol geschreven, die ik niet ga citeren. Wel geef ik een paar tips en voorbeelden hoe het in dit deel van Frankrijk aan toe gaat. Mocht dat u reeds bekend zijn, bladert u dan gerust verder. 
De Gers, voor een groot deel onderdeel van wat vroeger de Gascogne heette, wordt geroemd om zijn keuken. Geen vergelijking mogelijk met "onze" fast-food cultuur. Als wij uit eten gaan, doen wij dat graag waar de Fransman ook eet. Wel komen wij bijtijds, om een goed plekje te bemachtigen: Bij het vuur van de grill, met uitzicht op ..., op het terras half in de schaduw enz.

Hoogtepunten zijn ongetwijfeld de Confit Canard, (eenden - poot+dij, langdurig gemarineerd in saus met eigen vet), een breed scala aan visgerechten, de heerlijke salades met kazen, gerookte ham, of allerlei onderdelen van eenden en ganzen. En de streekwijnen als de Madiran, met hoog tannine-gehalte, de Flock (aperitief), Armagnac, teveel om op te noemen. Een hele rijke keuken voor een gewone portemonnee. Het is raadzaam om een boekje mee te nemen met vertaling van gerechten. Wij gebruiken momenteel Eten & drinken in Frankrijk van Kosmos.

 

Midi

Wij gaan, als we uit eten gaan, steeds vaker tussen de middag eten. Midi ( 12 uur ) kun je het beste letterlijk nemen. Tussen 12 en 12:15 vindt u een goede plek, de Fransen komen tussen 12:15 en 13:00. Probeer het nooit vóór 12 uur, u wordt niet voor vol aangezien. Ook binnenkomen ná 14:00 wordt moeilijk: veel Frans restaurant-personeel (soms ook eigenaren) hebben om 15:00 een andere baan en moeten voor die tijd het restaurant aan kant hebben. Op doordeweekse dagen is het ook nog zeer betaalbaar, als u niet al te exclusief gaat, betaalt u voor het menu van de dag ( plat du jour), een warme maaltijd (3-gangen) met witte of rode wijn, tussen de 10 en 12 Euro. Soms zit de koffie er ook nog bij, soms krijgt u zelfs 4 gangen.
Altijd gewoon water erbij (of vragen), dat kost niets ( l'Eau plat) en is geschikter om de dorst te lessen dan (teveel) wijn. Brood (wit of grauw stokbrood) is standaard bij een menu inbegrepen. Als het op is hoort dit aangevuld te worden.

 

Diner

Avondeten is ook ècht avondeten, verwacht niet dat u welkom bent vóór 19:30, of het moet voor een apéritief zijn, maar men zal u toch wel beleefd vertellen dat het te vroeg is om te eten. In de regel kunt u niet het voordelige lunch-menu met wijn krijgen, maar moet u kiezen van de kaart. Meestal zit er ergens ook een paar bladzijden met meergangen menu's, met per gang zóveel keus dat wij in ieder geval nooit 'los van de kaart' bestellen. Denk er aan dat gegrild vlees vaak van binnen rauw is, en de vraag om doorbakken ("bien cuit") meestal een zwarte buitenkant oplevert. Medium ("à pointe") is vaak de gulden middenweg. Neem nooit een menu touristique, tenzij u verknocht bent aan patat met een taai lapje rood-van binnen vlees. 
Vaak is er een wijnkaart. Als u een fles wijn te duur vindt: de wijn van het huis in een pichet (karaf) is meestal betaalbaar en van goede kwaliteit. Vaak vindt u die achterin de wijnkaart. Bestel gerust één pichet van bijv. 1/2 liter met z'n tweeën, dat is heel normaal.
Aan het eind wordt wel eens een sterk drankje genuttigd om de druk op de maag te verlichten (jawel, teveel gegeten). Een Armagnac doet dan wonderen!

U kunt bijna overal met een creditcard (de Visa noemen ze 'Carte Bleu') betalen, de ober heeft bijna altijd zo'n mobiel Creditcard-apparaat, dit is veel meer ingeburgerd dan in Nedeland. u tekent de bon en krijgt een afschrift. Fooi doen wij altijd cash (als het eten een fooi waard is).
Maar vooral: neem er de tijd voor, en eet smakelijk!

 

 

Een aantal goede restaurants in de omgeving


Le Petrarque

Dit luxueuze streekrestaurant is gesitueerd in Château de Barbet, op enkele minuten loop-afstand van uw vakantiehuis ! Proef hier het typische eten van de Gers, de heerlijke Gascogne-wijnen, en niet te vergeten, de Armagnac. 

Bij warm weer is het heerlijk om achter op het terras te lunchen of te dineren, onder een grote terras-parasol tussen château en zwembad in. 
De keuken, het interieur van het restaurant en het meubilair van de terassen zijn eind maart 2006 volledig vernieuwd. De ambiance en de uitstraling van het château zijn daardoor nog meer tot zijn recht gekomen. Maitre Paul welke zijn sporen in de keuken ruimschoots heeft verdiend, zal u gastvrij onthalen.

 

Au Canard Gourmand

Dit restaurant zit op het kruispunt van de D632 en D119, ('La Rente') bij de invalsweg naar Samatan, op de uitvalsweg van Lombez naar l'Isle-Jourdain/Toulouse. Parkeren op de parallelweg vlak voor het kruispunt (hier staat ook regelmatig de Gendarmerie met Laser-snelheidsmeting!) Het is een belevenis om in dit uitstekende restaurant te eten, het is smaakvol ingericht en het eten is van een hoog niveau. De meeste gerechten zijn bereid met 'iets van de eend'. Het restaurant heeft een goede naam opgebouwd, en reserveren is dan ook noodzakelijk. Xavier en Nicolas spreken naast Frans ook goed Engels en leggen met plezier alles over het gerecht uit als u dat wilt. De 3-gangen lunch met de bijna streekgebonden vaste prijs van rond de 12 euro incl. wijn is ook prima, en als u om 12 uur komt is er meestal nog wel plaats zonder te reserveren. Sinds 2004 is er een Tapas-bar, voor de liefhebbers.
Maandagavond t/m dinsdagavond zijn ze in de regel gesloten.

 

Le Relais du Chateau

Dit restaurant zit in het mooie, bloemenrijke maar kleine st.Blancard.

Dit dorp ligt vlak bij Boulogne in een prachtig gebied tussen 2 meertjes. u rijdt de D632 richting Boulogne, slaat rechtsaf naar Lunax, na ca. 2 km (voorbij het stuwmeer) linksaf naar st.Blancard. Het restaurant zit in het dorp tegenover het kasteel (zie middelste foto). Wij hebben er een aantal keren fantastisch gegeten, o.a. een 4-gangen lunch voor 10 euro. De eigenaren zijn Nederlands, maar er is ook soms Franstalig personeel als het erg druk is. Nederlandse, Franse en Engelse gasten komen van heinde en verre voor het voortreffelijke eten. Het eten is Frans met wat exotische accenten. De zaak wordt ook goed door de Franse lokale bevolking bezocht. 1 x per maand (1e vrijdag) is er een diner-avond met live Jazz muziek. Heerlijk eten, met op de achtergrond levendige jazz-muziek, indien gewenst ruimte voor een dansje. Voor deze avonden is reseveren absoluut noodzakelijk ( 0562660135 ).

 

Le Castre Samatan

In Samatan, met name op maandag-marktdag is het heerlijk eenvoudig 3-gangen lunchen bij Le Castre. Natuurlijk inclusief rode of witte wijn, samen zo rond de... 11 euro. Dit restaurant zit vlak bij het kruispunt van de markt, aan de uitvalsweg richting Auch, tegenover de bloemen-winkel, schuin tegenover La Poste. De entrée (voorgerecht) is een lopend buffet met allerlei rauwe groentes, salades, bacon, olijven etc. Het vlees van het hoofdgerecht wordt soms op een grill-vuur in de zaak gegrild/gebraden. 
Wij eten bij mooi weer liever buiten, tijdens het scheiden van de markt,

maar binnen aanschuiven aan de lange tafels met de (vriendelijke) Fransen is ook héél authentiek.

Ook hier geldt: om 12 uur aanschuiven voor de beste plaats.

 

Moulin de Sabaillan 

Dit restaurant met typische streekgerechten zit, gerekend vanaf Château de Barbet, langs de D632 richting Boulogne, ongeveer 1 km voorbij de afslag naar l'isle-en-Dodon aan de linkerkant van de weg, het donkerrode bord kunt u niet missen. Het restaurant (ook Chambre d'Hôtes met 2 mooie kamers en een museum met van alles en nog wat, o.a. schilderijen) is gesitueerd in een oude watermolen, midden in het boerenland. Het eten is er wat grover, wat boers maar uitstekend van kwaliteit. Er zijn wekelijkse thema-avonden, zoals een cous-cous avond. Het restaurant is niet zo groot, en het is aan te bevelen om er te gaan eten als het weer zó goed is dat u buiten kunt zitten.

 

Restaurant du Lac Vacanciel

Restaurant du lac Vacanciel in Samatan, bij de recreatie-plas op de uitvalsweg(D39) naar Lombez. 
Geen haute cuisine, maar voor relatief weinig geld eenvoudig Frans eten in grote porties. 
Snelle bediening. Aanrader als u een paar snelle veel-eters moet voeden.

 

Crèperie La Mesita

Restaurant La Mesita, rechts om de hoek bij de Intermarchée (na een paar honderd meter rechts), is een ideale eetgelegenheid voor gezinnen met kleine kinderen. De Crèpes (kleine pannekoeken) zijn er niet duur, vanaf 1.60 voor een crèpe met suiker, tot 3.50 voor allerlei hartige, goed gevulde crèpes, bijv. één met met ham+ei+kaas+champignons. Dinsdag t/m zaterdag de gehele dag open.